Rólunk

Rólunk

A Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport

A Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport

Bemutatkozás

Cégcsoportunk fő tevékenysége a szántóföldi növénytermesztés, mezőgazdasági gépi szolgáltatások, szaktanácsadás, terménykereskedelem. Mintegy 7.000 hektáron végezzük tevékenységünket, Somogy Vármegye északi részén, Tab, Kapoly, Nágocs, Bedegkér, Kánya települések határában. Négy profit-center köré szerveztük működésünket, a Kányai Mezőgazdasági Zrt., a Nágocsi Mezőgazdasági Zrt., az Aranyeső Kft., és a Bedeg Agro Mezőgazdasági Kft. Ezek a Cégek rendelkeznek a gépparkkal, a tárolókapacitásokkal és foglalkoztatják a 85 fő munkavállalónkat.

A teljes Cégcsoport 2022-ben 9,6 milliárd forint árbevétel mellett, 1,2 milliárd forint adózott eredményt ért el, saját tőkéje meghaladja az 5,8 milliárd forintot.

A cégcsoport adottságai

A cégcsoport gépparkja a legmodernebb típusokból áll, műholdas helymeghatározással, automata kormányzással, a precíziós növénytermesztéshez szükséges összes eszközzel felszerelve. A termésbecslésre, a növények állapotfelmérésére és a vadkárok meghatározására Drónt használunk, automata meteorológiai állomás rögzíti az aktuális időjárási adataikat. 3 szárító és 37.000 tonna tároló kapacitás áll rendelkezésünkre. A gyors- és megalapozott gazdasági döntések meghozatalához az Agrovir vállalatirányítási rendszert használjuk, amelyből napi szinten lehet költségelemzéseket, hatékonyság analízist készíteni, készleteket nyomonkövetni.

Talajadottságaink közepesek, vályog- és homokos vályog talajtípusba tartoznak, 2 % alatti humusz tartalom, 7 körüli pH és átlagban 12-18 AK minőségű talajok, helyenként a dombos felület miatt, eróziónak és deflációnak kitett részekkel. A hagyományos vetésszerkezetünket (búza, árpa, kukorica, napraforgó) folyamatosan bővítjük, változtatjuk, a piaci igényekhez és az időjárási anomáliákhoz próbálva igazodni. Jelentősen növeltük a vetőmag termesztésünk arányát, és 100 hektáron ökogazdálkodást folytatunk, több mint 1200 hektáron az AKG szabályok szerint műveljük területeinket.

Cégcsoport vezetői

Kányai Mg. Zrt. vezetői

Nágocsi Mg. Zrt. vezetői

Technológia

A talajművelés során előnyben részesítjük a forgatás nélküli, vízmegtartó technológiákat, és a minimális művelésszámot. A szalmát- és szármaradványokat több mint 15 éve visszajuttatjuk a talajba, a tavalyi évtől 12 ezer tonna szervestrágyát szórunk szét (ezért cserébe a szalma egy részét vissza kell adnunk a sertés telepnek), 3 évente 40 cm-nél mélyebb lazítást kaptak a földjeink, ezt a takarónövény technológia bevezetésével – a minél nagyobb szén-dioxid megkötés érdekében – csökkenteni fogjuk. Próbáljuk a talajtaposást a minimálisra szorítani, ezért ahol lehet gumihevederes gépeket alkalmazunk, és dupla ikerkerekes traktorokat. A cél, hogy a talaj 1 cm²-rére eső minél kisebb géptömeg jusson. Szárbontó baktériumok segítségével, törekszünk a szervesanyagtartalom megőrzésére, a levegő nitrogénjének megkötésére és a növények számára felvehetetlen kémiai formában lévő mikro-, és makroelemek újbóli mobilizálása a baktériumok által. 

A talajok állapotának javítása érdekében a természetes talajélet visszaállítását tekintjük prioritásnak. Talajaink oly mértékben erodáltak – főleg a domboldalakon – és csökkent humusztaralmúak, hogy tovább nem lehet a hagyományos gondolkodással a földhöz nyúlni.

Bérmunka keretében közel 200 magángazda-, őstermelő és vállalkozás részére végezünk szaktanácsadást, gépiszolgáltatást, termény bérszárítást- és tisztítást, vásároljuk fel a terményeiket. Minden évben fajtasorokat állítunk be búzából, árpából, napraforgóból és kukoricából, amiket a szomszédos gazdáknak bemutatunk, szakmai konzultációkat biztosítva a megalapozott fajtaválasztáshoz, az alkalmazott növénytermesztési technológiákhoz.

A környező Önkormányzatokat támogatjuk (falunapok, útjavítások, hóeltakarítás, a munkagépeik javítása), fontos Számunkra a kisfalvak népességmegtartó képességének elősegítése.

Az Agrárkamara szerződött oktatási helye vagyunk, mezőgazdasági gépszerelőket, növénytermesztő technikusokat fogadunk gyakorlatra. Valamennyi egyetemi hallgató is töltheti nálunk kötelező gyakorlatát, aki jelentkezik.

Pályázataink

2022-ben a Bedeg Agro Kft. Precíziós Géppályázat keretében hajtott végre mintegy 400 millió forintos gépberuházást.

Az Aranyeső Kft. „Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása” című projekt keretében épített egy 20 tonna/órás korszerű szárítót és 6 db 1500 tonna befogadó kapacitású terménytároló silókat. A befejezés várható ideje 2023 szeptember, a tervezett megvalósítási költség 1,1 milliárd forint, 50 % támogatás mellett.

2022-ben, a Kányai Mezőgazdasági Zrt. elnyerte a „Magyarország legszebb szántóföldi növénytermesztő birtoka” címet!

A jövőben az alapvető cél, a talajok termőképességének megőrzése, javítása, ehhez új, innovatív technológiák bevezetése, mikrobiológiai termékek használata, kifejlesztésükben való aktív részvétel, egyetemekkel, kutatóintézetekkel. A jövőbeni gazdaságos tevékenység fenntartásához létfontosságú a talajok vízmegőrzése, a talajok takarása (takarónövényekkel) és optimális talajművelés fenntartása, a természetes talajélet helyreállítása. Mindezt egy gyorsan változó piaci környezetben és teljesen kiszámíthatatlanná váló időjárási körülmények között kell elérni.

Az eredményeinket folyamatosan be kell mutatni, publikálni az érdeklődő gazdák és fiatalok számára.

Kérdése van?

Lépjen velünk kapcsolatba!


Kányai Mezőgazdasági Zrt.

©2023 - Minden jog fenntartva

Az oldalt készítette: NR Media Kft.

Scroll to Top