Aranyeső Kft. nyertes pályázat

Aranyeső Kft. sikeres pályázatot nyújtott be (2021. 09. 27.), a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, mint Támogató által 2021.06.16 napján meghirdetett, Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása című, VP2-4.1.7-21 kódszámú felhívás alapján.

A Kapoly-pusztai telephelyen 6.500 tonna szemestermény befogadására képes síktárolók üzemeltek, egy nagyon régi kisteljesítményű szárítóval és tisztító géppel. A síktárolókat meghagytuk és tovább használjuk, annak ellenére, hogy alacsony magasságuk miatt a ma használatos kamionok számára már a behajtást nem teszik lehetővé. Tetőszerkezetük viszont fel van újítva, jó állapotban vannak.

A pályázattal a célunk az volt, növeljük a Cégcsoport szárítási- és tárolási kapacitását, mivel a megtermelt és felvásárolt termények mennyiségének mintegy 50 %-kát, a következő növények aratása előtt értékesíteni kellett. Szárító kapacitásunk szűkössége, elsősorban a kb. 2000 hektárnyi kukorica betakarítását fékezte, így kiszolgáltatva az időjárásnak a betakarított termény minőségét és elhúzva az utána következő növények optimális vetésidejét.

A telephely logisztikailag nagyon jó elhelyezkedésű, a Cégcsoport által művelt szántőföldek középpontjában fekszik. A Részünkre terményt felajánló gazdáknak is sokkal kisebb szállítási költséggel megközelíthető, mint a korábbi kányai vagy nágocsi telephely. A kitárolás szempontjából is optimális a fekvése, a 6505 számú Kaposvárt – Szántóddal összekötő út mellett épült, 20 percre az M7 autópálya felhajtójától, és 50 percre Kaposvártól és Dombóvártól ahol jelentős vasúti terményrakodásokat végeznek, külfölde induló vonatokba. Másfél órán belül elérhető a két legnagyobb kukorica feldolgozó cég, a Hungrana és a Pannónia Bió üzeme.

Az építkezéssel megvalósításra került egy 20 tonna/órás korszerű szárító, és 6 db 1.500 tonna termény befogadására képes siló rendszer. A gyors és folyamatos kiszolgáló egységhez 2 db – egymással kommunikáló – hídmérleg, automata mintavevő készülék, mérlegház, FOSS terményvizsgáló készülék, gyors Toxinvizsgáló berendezés, mérlegház, szociális helyiség és iroda kapcsolódik.

A technológiai berendezéseket a Tornum Kft. szállította, az építési munkákat az Agro Builder Kft. végezte. A munkák 2022 novemberében indultak, a várható befejezést 2023 szeptember végére tervezzük. A 2023 évi nyári betakarítási munkákba az új berendezés, már „próbaüzem” státuszban bekapcsolódott. Árpa és búza rostálását végezte el, és 1 silótoronyba árpa, 2 silótoronyba búza került betárolásra.

A rajz, a kapolyi telephely régi síktárolóit és az új építésű szárítót- és silótornyokat mutatja.


Kányai Mezőgazdasági Zrt.

©2023 - Minden jog fenntartva

Az oldalt készítette: NR Media Kft.

Scroll to Top